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Whiteville Correctional Facility  
Whiteville, Tennessee 

 

All visitation has been suspended until Monday, August 26, 2019. 

 

Inmate Mail Information 
TDOC Policy 507.02 Inmate Mail 

All correspondence addressed to inmates must be sent by U.S. Postal Service mail. Correspondence sent 
by other courier or delivery services will be refused. 

Incoming correspondence may include only photographs (no Polaroid-type pictures allowed), clippings 
from printed materials, or certified checks/money orders. No personal checks or cash will be accepted. 
 
Always use the inmate's committed name, TDOC number, and institutional address when addressing 
your letters. 

 

Address the envelope as follows:  

Inmate's last name, first name, TDOC# 
Institution name 
Mailing address 
City, State Zip Code  

 

Example:  

Doe, John TDOC# 012345 
Whiteville Correctional Facility 
P.O. Box 679 
Whiteville, TN 38075  

 
 

Emergency Notifications 
Please contact the Chaplain for emergency notifications at 731.254.9400 extension 40789 
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Visitation Frequently Asked Questions 
Please refer to WCF Visitation Handbook and TDOC Policy 507.01 Visitation. 
 

Who can visit?  
Every visitor, regardless of age, shall have an approved visitation application on file. All visitors who are 
currently on approved lists but do not have visitor applications on file, shall submit an updated 
application within 6 months of the effective date of this policy. 
 
How do I get approved for visitation?  
All immediate family members who apply and eight additional adults may be approved to visit an inmate 
upon receipt of Visitor Application, CR-2152. The inmate is responsible for advising the visitors of the 
status (approval/disapproval) of all applications. This information is confidential and will not be given 
out to pre-approved visitors over the telephone by the visitation department. 
 

How do minors get approved to visit?  
Every visitor, regardless of age, shall have an approved visitation application on file. All visitors who are 
currently on approved lists but do not have visitor applications on file, shall submit an updated 
application within 6 months of the effective date of this policy. 
 
Children age six and older shall have a photograph (not a photocopy) attached to their visitor 
application. These photographs will be updated at ages 10, 14, and 18. Updated photographs may be 
requested more frequently if there have been significant changes in the child’s appearance.  
 
Children under 18 years of age may visit provided they are accompanied by their parent, legal guardian, 
or guardian who is also on the inmate's approved visiting list. Identification is not required for children 
under the age of 16 years: however, a CR-2152 with a recent picture must be on file. 
 
The custodial parent or legal guardian must provide a completed and notarized Parental 
Consent/Release for Minor’s Visitation Form (CR-2152, page 2), which designates permission for the 
assigned visitors (as guardians) to accompany the child to visit and consent for the child to be searched. 
 

How long does the application process take?  
It takes approximately 30 days to process an application from the date it is received.  

 

How will I know if I've been approved?  
The inmate is responsible for advising the visitors of the status (approval/disapproval) of all applications. 
This information is confidential and will not be given out to pre-approved visitors over the telephone by 
the visitation department. 
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What are the days and times of visitation?  
Each month the last names beginning with letters: A-L, X, Y, Z, and M-W will alternate. 

Visitation for general population inmates is on Saturday, Sunday, Monday evenings, and designated 
State Holidays. Scheduled visitation hours will be posted and provided to the inmate population through 
the in-house TV channel.  

 
How long can I visit?  
The length of the visit will depend upon the current schedules and space availability. Should 
overcrowding occur, visitors who are first that day may be asked to leave to allow for others to visit. 
When overcrowding occurs, visitors shall be required to remain in the lobby until space is available in 
the visiting area. 
 

Where do I park when I arrive at the facility?  
Visitors may be required to park vehicles in designated parking areas on the institutional lot. All vehicles 
must be fully locked and secured (windows rolled up, etc.). In the event a visitor vehicle is found to be 
unsecured, that visitor will be instructed to leave the visiting area and the visit will be terminated for the 
remainder of the day. 
 

Will I be searched?  
All visitors will clear a metal detector.  

From time to time the institution shall perform a search of all vehicles entering the property. Drug K-9 
dogs may be used during these searches. All persons shall be responsible for any contraband items 
found in their vehicles. In the event contraband is found, local and State law enforcement officials may 
issue written citations, make arrests or confiscate visitors' vehicles and belongings. It is illegal to possess 
the following on prison property: alcoholic beverages, drugs, any type of medication that cannot be 
readily identified by being in original containers or producing a prescription, and weapons of any type 
(firearms, ammunition, knives, etc.). Visitors with hand gun permits will not be allowed to carry or 
possess a firearm on facility grounds. Possession of any of these items is a violation of TCA 39-16-201, 
introduction of contraband in to a penal facility, and could lead to an arrest. The Warden may limit visits 
to non-contact status based upon good cause to believe that the visitor is involved in plans to introduce 
contraband into the facility. 
 

What is the dress code for visitation? 
VISITOR DRESS CODE 

• Visitors must wear underwear at all times; for females this includes bras. No thongs or water 
bras. Also, most underwire bras may not clear the metal detector used at this facility. All visitors 
must be able to clear the metal detector while fully clothed. 

• No outer garments manufactured from spandex or spandex-type material. 



The information provided in this document is believed to be accurate, though it remains subject to change without notice.  
This document was published February 2013. 

4 

• Shoes must be worn at all times. Open-toed shoes and/or sandals; flip-flops or shower shoes 
may not be worn. No steel toed shoes are allowed. 

• No tight clothing - body clinging/revealing. Any clothing that is transparent or translucent in 
nature is not allowed. 

• No halter, tube or tank tops. All apparel must have sleeves, split sleeves are not allowed. 
• No hats or bandannas are allowed except for religious headgear (yarmulke/kufi). 
• Shorts or skirts/dresses are permitted provided the leg is covered to within three (3) inches of 

the center of the knee in a standing position with the garment worn in the position in which it is 
intended to be worn. No sundresses, backless, low cut; chest and midriff must be covered at all 
times, shirts must be long enough to cover entire upper body. 

• Clothing with logos that contain pictures, slogans or vulgarity, or contain signs or symbols of 
security threat groups (such as gang-related) or any clothing determined by the officer to be 
associated with security threat groups is not allowed. The association may be made by color 
combination, designs or logos affixed to the clothing or how the clothing is being worn.  

• No beer/alcohol advertisements.  
• No camouflage attire is allowed. 
• Prostheses, artificial limbs (plastic or other substances), and cardiac pacemakers and 

defibrillators shall be allowed and the visitor may be required to present adoctor’s note. 
• Any visitor who has had replacement surgery, etc., that would interfere with clearing a metal 

detector must present a doctor’s note before being allowed to enter the facility. 
• Any other item deemed inappropriate by the Shift Supervisor may not be worn. 
• During winter months visitors will be allowed to dress appropriately, however, an excessive 

amount of clothing will not be permitted. For example, a person would be allowed to wear an 
undershirt, a long sleeve shirt, and a sweater, but more than one sweater or more than one pair 
of pants would be considered unacceptable. Lockers are located near the entrance of the 
visitation gallery. Visitors are required to leave coats in these lockers or leave them in their 
automobile. The institution will not be responsible for loss of property. 

• All male visitors are to wear their pants, jeans or shorts around their waist. No sagging will be 
allowed. 

• No denim blue jean pants and denim blue shirt will be worn at the same time. Also no denim 
blue jeans will be worn with a white T-shirt as the top layer. 

• No blue jeans with holes that show bare skin allowed. 

 

What type of identification do I need to be allowed into the facility? 
A valid driver’s license or state issued ID is required for all persons 16 years of age or above. School ID, 
work ID, social security cards, etc. will not be accepted as proper identification. 
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What items am I allowed to bring to visitation? 

• Debittek vending machine card (no money/coins allowed past checkpoint area). 
• Baby items - diapers, diaper wipes (no Vaseline or lotions), plastic bottles, sealed jars of baby food 

(plastic spoon/fork only), no glass or metal items allowed. 
• Identification 
• Car keys 

Electronic Communication devices are prohibited. Should there be an urgent need for a device to be 
kept on the person of a visitor (i.e. physicians, emergency personnel, etc.), a detailed written request 
shall be prepared and submitted to the Warden. If such a request is approved by the Warden, the device 
is subject to search by opening compartments upon entry and departure of the visitor. Staff is not 
responsible for damages or loss of the device during visitation 


